Pages - Menu

petak, 5. veljače 2016.

ROGAČ: Prijatelj dječije probave i omiljen začin naših baka

rogac-e795453479aa6f49863fcd8fa20643cf_header1







VAZNA NAPOMENA:ne djeluje svaki prirodan lijek isto na svaku osobu,kod nekog je ucinkovit i pomogne mu u potpunosti  da se izlijeci ,a takode ima slucajeva da nekim osobama ne pomaze sve to zavisi od organizma osobe.Zato podijelite sa nama iskustvo ako ste pokusali sa konzumiranjem nekog lijeka tako cemo utvrditi kolika je stvarna ucinkovitost datog lijeka,a samim tim vasi pozitivni komentari ce ohrabriti i druge ljude da pokusaju sa prirodnim lijekovima rijesiti svoje probleme



 




Rogač je zimzeleno mediteransko stablo latinskog imena Ceratonia siliqua, koje obilato rađa smeđim jestivim mahunama. Mahune u sebi sadrže sjemenke koje bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja, uvijek imaju jednaku masu od točno 0,18 grama.

U antičko doba sjemenke rogača služile su za vaganje zlata, a taj naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je uvriježen i danas – karat.

Omiljena namirnica naših baka i prabaka u upotrebi je punih 4000 godina. Egipćani su ga koristili kao lijek, Grci i Rimljani kao prirodni desert. U njemačkom jeziku naziv mu je Johannisbrot, što u prijevodu znači Ivanov kruh, prema legendi da se rogačem hranio čak i Ivan Krstitelj.

Ljekovitost i sastav rogača

Iako rogač u ekonomskom smislu danas nije zlata vrijedan, on bi vam, zbog svojih ljekovitih svojstava mogao biti – neprocjenjiv.

Rogač obiluje kalcijem, kalijem i bakrom te riboflavinom. U manjim količinama sadrži E i vitamine B skupine, željezo, magnezij, fosfor, mangan i selen. Sadrži tanine i galnu kiselinu koja djeluje analgetski, antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno. Pomaže u jačanju imuniteta i sprječavanju alergija, te u prevenciji dječje paralize. Zbog visokog udjela fosfora i kalcija rogač podupire zdravlje zubiju i kostiju, te smanjuje rizik od pojave osteoporoze. U studijama je pokazao da sprječava rak maternice, a preporučuje se i za prevenciju raka pluća.

Rogač – prijatelj djece

Rogač obiluje taninima koji inhibiraju rast bakterija i štiti od određenih toksina i slobodnih radikala.

Popularan je u pedijatrijskoj njezi od 1941. godine, kada je španjolski liječnik Ramos zapazio da su gladna djeca u Španjolskoj koja su se hranila rogačem rjeđe obolijevala od probavnih tegoba u odnosu na ostalu djecu.

To je potvrđeno i studijom u kojoj je dojenčad bila liječena od proljeva rogačem i konvencionalnim lijekovima.

Skupina dojenčadi koja je liječena rogačem počela se oporavljati za 2 dana, dok se skupina na konvencionalnim lijekovima oporavljala dvostruko duže.

Prvoj skupini se također brže normalizirala tjelesna temperatura i težina.

Siguran lijek protiv proljeva za dojenče možete napraviti tako da 15 grama mljevenog rogača pomiješate s pireom od batata. Pomaže i kod enteritisa i dispepsije – drugih problema s probavom kod beba i male djece.

Zbog svojeg vrijednog sastava i ljekovitog djelovanja rogač je pogodna namirnica za dojenče od 6 mjeseci nadalje.

Sušeni rogač je i zdrava slatka alternativa bebama za žvakanje kada im rastu zubići.

Smanjuje kolesterol i šećer u krvi

Rogač je bogat polifenolima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Zbog specifične biološke aktivnosti, oni štite srce i krvne žile. Konzumacija hrane bogate složenim ugljikohidratima poput rogača značajno pomaže u reduciranju kolesterola i šećera u krvi.

U jednoj studiji skupini ispitanika koja je konzumirala svakodnevno rogač smanjene su sveukupne razine kolesterola za 18 %, a razine LDL kolesterola za 23%.

Čaj protiv gihta

Sastojci:

– 2 rogača
– 3 dcl vode

Priprema:

Strgajte rogače i prokuhajte ih u 3 dcl vode. Čaj bi bilo najbolje skuhati navečer i ostaviti da odstoji do ujutro. Procijedite ga i popijte natašte.

 
Ponavljajte postupak 20-25 dana. Dokazano smanjuje urate u krvi, za više od 100 jedinica.

Čaj protiv proljeva i za jačanje probavnog sustava

Sastojci:

– 5 grama rogača
– 1 dcl vode

Priprema:

Lagano prokuhajte 5 grama rogača u vodi i pustite da odstoji jedan sat. Ne cijedite čaj, neka u njemu ostanu dijelovi rogača, kako bi i dalje ispuštali ljekovite sastojke.

Pijte prije jela, 2-3 puta na dan, po 1 dcl.

Ljekovita svojstva rogača:

– sprječava probavne tegobe
– smanjuje loš kolesterol i šećer u krvi
– potiče iskašljavanje i pomaže kod astme
– osnažuje imunitet
– djeluje protiv alergija
– štiti zdravlje srca i krvnih žila
– jača kosti

Rogač u kulinarstvu

U kulinarskoj pripremi najpoznatiji je mljeveni prah rogača koji služi kao odlična zamjena za kakao.

U prehrambenoj industriji proizvodi od rogača koriste se kao zgušnjivači i stabilizatori.

Rogač je odlična namirnica za one koji izbjegavaju namirnice s kofeinom, oksalatima i purinima.

Mahune i sjemenke se mogu jest i sirove, a pržene samljevene sjemene mogu poslužiti kao nadomjestak za kavu.

Zbog svojstva vezivanja odličan je u pripremi različitih slastica i proizvoda od tijesta.

Izuzetno je sladak i potrebno ga je stavljati u manjim količinama, što pripremljene slastice čini nutritivno prihvatljivijima.

Preporučuje se i veganima, pobornicima sirove prehrane te dijabetičarima.

Mljeveni rogač možete kupiti u većini trgovina, a mahune rogača u supermarketima, tržnicama i trgovinama zdrave hrane.

Kolač s rogačem

Sastojci:

– ¾ šalice maslinovog ulja
– ¾ šalice muscovado šećera ili meda
– šalica integralnog brašna
– ½ šalice zobenog mlijeka
– 100 gr mljevenog rogača
– 100 gr grožđica
– 2 banane
– 3-4 naribane jabuke
– ½ žličice sode bikarbone
– 50 gr tamne čokolade za glazuru

Priprema:

Pomiješajte sve navedene sastojke i pecite u podmazanom limu/posudi za pečenje 25 minuta, na 180 stupnjeva.

Izvadite kolač i prelijte glazurom od tamne čokolade.

Veganski puding od rogača i banana

Sastojci:

– 2 manje banane
– 1 jušna žlica mljevenog rogača
– 2 žlice narančinog soka
– 1 žlica usitnjenih orašastih plodova

Priprema:

Propasirajte banane, dodajte rogač, sok od naranče i orašaste plodove, sve dobro izmiješajte i ukusan veganski puding je gotov.

Izvor: alternativa-za-vas.com

Nema komentara:

Objavi komentar